fredag 16 juni 2017

Var Jesus svart, vit brun gul eller röd och spelar det någon roll?

Jag såg en kommentar under ett inlägg, där det stod Jesus kanske var vit, för det finns ju så många vita i Israel. Även om det fanns folk från andra kulturer i Israel på Jesu tid, så var nog deras hudton mer lika Jesus, än våra, vi som lever långt norr ut. Så för skojs skull letade jag för att se om jag fann någonting som jag verkligen kunde svara på detta. Och hittade denna som jag översatt inunder. Så bevisligen finns det till och med de som frågar om detta. Svaret på frågan blir samma oavsett vilken hudton man funderar på att Jesus hade eller inte. Kanske inte en direkt relevant fråga, eller ens svaret på den är det. Men har man frågor eller funderingar, så ska man ju kunna få ställa dem, och kanske eventuellt få svar också.

Fråga: "Var Jesus svart?"

Svar:
Det finns några grupper, vanligtvis anslutna till någon form av "Black Hebrew = svart hebreisk" -rörelsen, som starkt hävdar att Jesus var svart / afrikansk till hudfärgen / utseendet. Medan detta går direkt mot det faktum att Bibeln förklarar Jesu judendom, vilket betyder att han sannolikt hade ljus till mörkbrun hud, i slutändan saknar diskussionen / argumentet punkten. Är det verkligen viktigt att vi känner till färgen på Jesu hud - om han var svart, gul, brun eller vit? Även om detta kan vara en kontroversiell fråga för vissa, är sanningen att vi helt enkelt inte vet vad färgen på Jesu hud var. Medan det finns otaliga hänvisningar till att Jesus är judisk vilket var hans arv, ger Bibeln lite, om ens någon, beskrivning till hur Jesus kanske hade såg ut.


Det är profeten Jesaja som ger oss den bästa beskrivningen av Jesu fysiska utseende: "Han växte upp för honom som en ödemark och som en rot ur torr mark. Han hade ingen skönhet eller majestät att locka oss till honom, inget i hans utseende sa att vi skulle vilja ha honom "Jes 53: 2. Om Jesu hudfärg och hud var viktig, skulle Gud ha berättat om dem. Vidare, för att anta att Jesus är av en eller annan färg är att spekulera på information som inte finns i Skriften. Som sådan är det i bästa fall oanvändbar spekulation 1 Tim 1: 4; Tit 3: 9. Poängen är att det inte spelar någon roll i frälsningsplanen, vilken färg Jesus hade på huden Ef 1: 7, Kol 1:14.


Så vad ska vi bry oss om när det gäller Jesus? Petrus berättar för oss: "Hans gudomliga kraft har gett oss allt vi behöver för liv och gudomlighet genom vår kunskap om honom som kallade oss med sin egen härlighet och godhet" 2 Pet 1: 3. Med andra ord har Kristus kallat oss till ett liv av ära och moralisk excellens, både här på denna jord och i himlen. Vi ska leva rena och rättfärdiga liv för hans ära. Budskapet i denna passage är tydligt: det är hans ära och godhet som lockar människan att söka liv och gudomlighet i honom. Det har absolut inget att göra med hur han ser ut eller färgen på hans hud.


Peter säger också att Gud "inte har favoriter utan accepterar människor från varje nation som fruktar honom och gör det som är rätt" Apg 10: 34-35. När Jesus uppmanar oss att gå ut i hela världen och undervisa evangeliet Matt 18: 18-20, berättar han för oss att det inte finns några kulturella eller ras hinder, att vi alla är en i Kristus Jesus. Paulus upprepar detta i sitt brev till kyrkorna i Galatien: "Det finns varken jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna, för vi är alla lika i Kristus Jesus Gal 3:28. Färgen på vår Frälsares hud har ingen betydelse för vår delning av evangeliet. Inte heller bör vår grannes hudfärg ha någon betydelse för att vi ger evangeliet budskap till honom Rom 1:16. Apostlarna i kyrkan från första århundraden anpassade sig alltid till de främmande ländernas kulturer, men de gjorde aldrig det på bekostnad av deras trohet mot Kristi lag 1 Kor 9: 19-23.


Paul kan ha förändrat sin undervisningsmetod när han kom in i en ny kultur eller ett främmande land, men han ändrade aldrig sitt budskap. Han fortsatte att predika samma saker som han alltid lärt sig, oavsett färg på hans lyssnares hud. Vad som var viktigt var att de fick Kristi goda nyheter. Sanningen är att meddelandet om Kristi evangelium fungerade då och evangeliet fortfarande fungerar idag! Den når fortfarande in i hjärtat av dem som längtar efter att känna Gud, oavsett om de är svarta, vita, gula eller bruna. Det är inte färgen på Jesu hud eller färgen på vår grannes hud som betyder något i vårt eviga öde. Men vad som betyder något är dettta, att "frälsning finns i ingen annan, för det finns inget annat namn under himlen som ges till män, genom vilket vi kan bli frälsta" Apg 4:12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar