lördag 30 juli 2022

Enneagrammet och doktrinell korruption:

Fallstudier – Ian Cron & John Mark Comer

av Marcia Montenegro 28 juli 2022 Astrologi - Beth McCord, Enneagram, Gnostic, Mindfulness, New Age, Perennialism, Richard Rohr

översatt av Ingemo med tillstånd

Det som originalsidan har i fet stil, vilket jag själv anser mer svårläst, har jag tagit brun färg på.
Awana grundades 1950. Det är en utväxt av barnprogrammet som har sitt ursprung i North Side Gospel Center i Chicago. Det har vuxit till att bli en internationell organisation, och dess program används i kyrkor över hela världen. De har ett fast uttalande om tro och ett orubbligt engagemang för evangeliet. Så det var en överraskning när det nyligen tillkännagavs att John Mark Comer skulle vara talare vid AWANA Child Discipleship Conference i Nashville i september. Comer var grundare av Bridgetown Church i Portland, Oregon, tills han avgick 2021 för att grunda ”Practicing the Way = Praktisera vägen”. Comer stöder och främjar kontemplativ praxis. 1 Han citerade välvilligt kättaren Richard Rohr, rekommenderar Rohrs Enneagram-bok, Enneagrammet: Ett kristet perspektiv, främjar och lär ut Enneagrammet. Hans ”webbplats; praktisera vägen-avslöjar Comers läror och rekommendationer vilka är oroande.

Att se Enneagrammet gräva sig in i kyrkan har varit smärtsamt och lett till osund teologi om Gud, jaget och frälsningen. När kristna eller de som uppfattas som sådana använder ett andligt verktyg från och utvecklats i gnostiska, ockulta och New Age-källor som inte hade någon interaktion med några trovärdiga eller kristna influenser, urholkas den sunda läran och blir korrumperad.

Jag kollade för att se om John Mark Comer hade dykt upp i Ian Crons Enneagram-podcast, "Typology", där en parad av kristna dyker upp regelbundet. Ian Cron är medförfattare tillsammans med Suzanne Stabile till den bästsäljande (över 750 000 exemplar) boken ”The Road Back to You = Vägen tillbaka till dig”(IVP 2016). Comer lät Suzanne Stabile tala i sin kyrka för en konferens om Enneagrammet.
Comer dök inte bara upp på Typolog
i en gång, han dök också upp en andra gång för del två.

Vad Comer och Cron säger

Flera oroande uttalanden görs av både John Mark Comer och Ian Cron. I den här podden, del 2: John Mark Comer på att fokusera sin uppmärksamhet (Enneagram 1) [S03-018]:

* Comer uppger klockan 8:35 att hans andliga chef är en jesuitpräst

* Under en paus klockan 10:20 rekommenderar Ian Cron ljudböcker av New Age Enneagram-läraren BEATRICE CHESTNUT och New Age Enneagram-läraren och psykiska HELEN PALMER.

* Runt 22:12 säger Comer att Dallas Willards 2 skrifter har "gjort mer för att forma hur jag följer Jesus egentligen än någon annan som jag är medveten om sedan Nya testamentet."

* Klockan 27:53 hävdar Cron att han tror att typ 9:or "har potentialen att vara det mest andligt utvecklade numret på Enneagrammet."

* Comer uppger vid 31:35 att han kom in i Enneagrammet för 7 eller 8 år sedan (före denna 2019 podcast) genom att läsa Richard Rohrs bok.

Hur svarar vi på dessa kommentarer?

Det faktum att Comer överhuvudtaget har en andlig ledare visar hur mycket han har anammat kontemplativ andlighet 3 som går hand i hand med enneagrammet. Det faktum att hans andliga chef är en jesuitpräst är dessutom oroande i ljuset av skillnaderna mellan romersk-katolsk och evangelisk teologi. Observera att den romersk-katolska kyrkan inte har godkänt den ”centrerade bönrörelsen” som startades av Thomas Keating, Basil Pennington och William Meninger. Det finns romersk-katolska artiklar som "Faran med centrerad bön" av pastor John D. Dreher och "Fr. Thomas Keating om NPR: Mystikens kätteri” av broder Andre Marie, som avslöjar denna kontemplativa / centrerade böner som farlig icke-kristet kätteri).

Föga överraskande rekommenderar Cron Chestnut eftersom han gjorde ett seminarium med henne. Detta är ojämnt ok (2 Kor 6:14) eftersom en kristen (eller åtminstone en som uppfattas som en sådan) är engagerad i andlig undervisning ihop med en New Age´are.

Ian Crons spekulation om att en viss typ har potential att vara den "mest andligt utvecklade enligt numret" av enneagram-typerna är inte bara elitism utan är obiblisk. Var finns den bibliska idén om att vara "andligt utvecklad?" Andlig mognad tas upp i skriften men det gör inte en person mer andligt utvecklad än andra. Anledningen till att jag inte tror att Cron menar "andligt mogen" är för att jag har lyssnat på honom många gånger, läst det han skrivit och tror att han lutar sig mot perennial visdom (han har använt perennialt språkbruk) där, i så fall, då termen "andligt utvecklat" " skulle passa in. Cron är en nära medarbetare till Richard Rohr, en anhängare av perennial visdom.

Comer blev involverad i Enneagrammet runt 2011 - 2012 genom att läsa Richard Rohrs Enneagram-bok, Enneagrammet: Ett kristet perspektiv. På den tiden hade enneagrammet redan blivit populärt bland de progressiva. Detta var innan den första evangeliska boken om Enneagrammet kom ut 2016 (Crons och Stabiles bok, Vägen tillbaka till dig). Comer, Ian Cron och Beth McCord blev alla intresserade av enneagrammet på grund av kättaren Richard Rohrs bok. Denna typ av lömsk påverkan gör att dålig eller falsk lära smyga sig in i kyrkan obemärkt.

Dessutom, när John Mark Comer blev intresserad av Enneagrammet runt 2011 - 2012, skulle informationen om enneagram, förutom från Rohr och några romerska katoliker som han påverkade, ha kommit från New Age lärare och författare. Detta visade sig vara fallet med "enneagram tränaren" Beth McCord, som hade sex New Age-lärare när hon lärde sig det för flera år sedan.

Jag har andra artiklar och varningar om Comer där jag har dokumenterat att Comer håller med Rohrs omdefiniering av synd. Detta är bara ett av flera exempel på att läran korrumperats.

Fler vilseledande uttalanden

Cron säger att allt gott kan missbrukas, vilket är sant. Frågan är: Är enneagrammet bra? Om det inte är bra, så gäller inte det påståendet. Faktum är att enneagrammet är inte bra eftersom:

* Det är lika giltigt som astrologi;

* Det är ett andligt redskap vars natur, syften och läror står emot Kristus.

Jag märkte tidigt en försvagning av den sunda läran eftersom enneagrammets syn på Gud och jaget ligger närmare icke-kristen tro, antingen gnostisk, perennial visdom (från Richard Rohr) eller New Age. Enneagrammet har tagits upp av kyrkan och eroderat sanningen från Guds uppenbarelse om vem han är, vem människan är och hur vi känner Gud.

Precis som många lärare för enneagrammet är Cron för ett kontemplativt synsätt, tro på heliga utrymmen (på ett mystiskt obibliskt sätt) och att lära ut ”mindfulness = sinnes fullhet”. Comer har också varit djupt involverad i kontemplativa metoder och läror. På sin webbplats Praktisera vägen rekommenderar Comer böcker av den kontemplativa läraren Ruth Haley Barton, den kontemplativa entusiasten Peter Scazzero, Richard Foster och den andliga regissören och pastorn Adele Calhoun. Dessutom stöder Barton, Scazzero och Calhoun Enneagrammet, och Calhoun är medförfattare till IVP-boken, ”Spiritual Rhythms for the Enneagram = Enneagrammets Andlig rytm.

John Mark Comer berättar hur han hatar att Enneagrammet används som ett vapen. Ändå kommer ett falskt verktyg oundvikligen att göra detta, troligtvis på många nivåer, speciellt om det används som ett andligt verktyg. Comer bidrar faktiskt till problemet genom att lära ut och marknadsföra enneagrammet så hårt på sin ”Praktisera vägen” sajt och på andra ställen.

Enneagrammet är inte bara ett vapen; det är rovdjur. Den speglar dess mästare, Satan, som kommer "enbart för att stjäla och döda och förstöra" (Joh 10:10).

Svar på varning

Det är inte förvånande att ett ledande ministerium har inbjudit John Mark Comer. Många departementsledare är omedvetna om enneagrammet och förstår inte vad det handlar om när de hör ordet. Trots allt marknadsför ledande kristna förlag det, och kändiskristna som Andy Stanley, Russell Moore, Dave Ramsey och andra stöder eller främjar det. Ed Gussein, Chefs ledare (officer) för Awana ministeriet, larmades och verkade indikera att Comer inte undervisade i enneagrammet, men att låta honom undervisa där ger åtminstone intrycket av de validerar hans enneagram-tjänst. Ed Gussein, Chefs ledare för Awana ministeriet, skrev en kommentar:

Awana är centrerat på evangeliet, rotat i Skriften, fokuserat på barns lärjungaskap och det har vi varit i 72 år. Vi arbetar med över 69 000 kyrkliga partners i 130 länder. Vi kommer aldrig att flytta en tum från vårt engagemang för och vårt beroende av skriften. Kolla in vår doktrinära ståndpunkt här: Vår övertygelse (Lägger inte in länk till det, är man intresserad får man gå in på originalsidan och klicka upp det på engelska eller direktöversättning till svenska.)

När det gäller John Mark Comer, du gjorde ett utmärkt jobb med att väcka oro, och det med rätta. Oron gäller inte bara JMC:s udda "gudar" predikan ("Jahve, Elohim") och bristen på tydlig uppföljning, tillsammans med vissa spiritism metoder som han främjar – det handlar om att hålla upp JMC som en "ledare" att följa, som Jag tror du håller med om att det inte är det bästa.

Just nu är historien med Awana denna: samtal pågår. I det här ögonblicket, lördag 16 juli, förväntar jag mig inte att JMC kommer att tas bort från schemat (men vi kan be för det.) Vi måste titta till nästa års konferens och se om det arbete som "väktarna på muren" gjorde har haft någon inverkan och påverkat hur de granskar framöver. Jag kan berätta för er från inledande konversationer att detta verkar vara ett fall av inte-tillräcklig granskning av denna talare, men jag kommer att lära mig mer nästa vecka.

Jag är inte ute efter att klå upp Awana, utan kärleksfullt tala in i denna situation och be och hoppas på positiva resultat.

* Ordspr 27:6 Vännens slag givas i trofasthet, men ovännens kyssar till överflöd.

* 1 Kor 13:4-8 Kärleken är tålig och mild. Kärleken avundas icke, kärleken förhäver sig icke, den uppblåses icke. Den skickar sig icke ohöviskt, den söker icke sitt, den förtörnas icke, den hyser icke agg för en oförrätts skull. Den gläder sig icke över orättfärdigheten, men har sin glädje i sanningen. Den fördrager allting, den tror allting, den hoppas allting, den uthärdar allting. Kärleken förgår aldrig.

* Ordsp 10:12Hat uppväcker trätor, men kärlek skyler allt som är brutet.

* 1 Petrus 4:8 Och var framför allt uthålliga i eder kärlek till varandra, ty »kärleken överskyler en myckenhet av synder».

* Joh 13:35 – Ni är mina lärjungar för er kärlek till varandra

Innan hon litade på Kristus var Marcia Montenegro en professionell astrolog och involverad i österländska och New Age metoder i många år. Genom sin tjänst, ”Christian Answers for the New Age = Kristet svar för New Age”, talar Marcia runtom i landet och i radio, och skriver om New Age och ockulta ämnen. Hon har en Masters in Religion från Southern Evangelical Seminary, Charlotte, NC, och fungerar som missionär med Fellowship International Mission, Allentown, PA. Baserad i Arlington, VA, är hon mor till en vuxen son och författare till ”SpellBound: The Paranormal Seduction of Today's Kids = Trollbunden; Den paranormalaf örförelsen av våra barn” (Paranormal betecknar händelser eller fenomen som telekinesis eller klärvoajans som ligger utanför ramen för normal vetenskaplig förståelse.) (Cook, 2006). Hon är också medförfattare till Richard Rohr och ”the Enneagram Secret = Enneagrammets hemlighet”(MCOI Publishing, 2020) med Don och Joy Veinot. 

Du kan hitta henne online på: CANA eller på Facebook på Christian Answers for the New Age
https://midwestoutreach.org/2022/07/28/the-enneagram-and-doctrinal-corruption-case-studies-ian-cron-john-mark-comer/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar